Positiivisen psykologian perusteet
Oma vahvuusprofiili ja vahvuuksien hyödyntäminen
Positiivisten tunnetilojen vahvistaminen ja kiitollisuuden harjoittaminen
Myönteiset ajatusmallit ja optimistinen ajattelu
Merkityksellisyys ja hyvä elämä
Yhteenveto

Vahvuusprofiilin luominen

Kaiken, minkä tarvitset, on jo sinussa

Toinen osa vie meidät syvemmälle itsemme tuntemiseen ja vahvuuksiemme käyttämiseen. Olet jo tunnistanut vahvuutesi ja nyt on aika tuoda ne esiin, järjestää ne ja jakaa ne muiden kanssa. Tässä osassa opimme, kuinka voit rakentaa oman ainutlaatuisen vahvuusprofiilisi.

Vahvuusprofiilin merkitys

Vahvuusprofiilin luominen on kuin avaisi aarteenarkun, joka sisältää kaikki ne lahjat ja voimavarat, jotka olet kerännyt matkallasi tähän päivään saakka. Tämä profiili toimii muistutuksena siitä, kuinka ainutlaatuinen ja arvokas olet.

Esimerkki: Annan vahvuusprofiili

Kuvitellaan Anna, joka osallistui vastaavaan kurssiin ja loi oman vahvuusprofiilinsa. Annan vahvuudet olivat luovuus, empatia ja rohkeus. Hän tunnisti luovuutensa siitä, kuinka hän nautti taiteen tekemisestä ja ideoinnista. Hänen empatiansa tuli esiin siinä, kuinka hän aina oli valmis auttamaan ystäviään ja kuuntelemaan heidän huoliaan. Rohkeus oli se voima, joka sai Annan tarttumaan uusiin haasteisiin ja kokeilemaan asioita, joita hän ei ollut aiemmin uskaltanut tehdä.

Vahvuusprofiilin luonti

1. Opi vahvuuksistasi

Ensimmäinen askel kohti vahvuusprofiilin luomista on ymmärtää vahvuuksiasi paremmin. Mitä ne tarkalleen ottaen tarkoittavat sinulle? Miten olet huomannut niiden vaikuttavan elämääsi? Ota esille päiväkirjasi ja muistiinpanosi ja käy läpi niitä. Mieti, kuinka olet käyttänyt vahvuuksiasi eri tilanteissa.

2. Luo vahvuusprofiilisi

Kun olet perehtynyt vahvuuksiisi, on aika luoda vahvuusprofiilisi. Voit tehdä sen yksinkertaisella tavalla tai käyttää alempana löytyvän Annan esimerkkipohjaa. Profiilissasi voit kuvata jokaisen vahvuutesi, mitä ne tarkoittavat sinulle ja kuinka olet käyttänyt niitä aiemmin. Voit myös lisätä esimerkkejä tilanteista, joissa vahvuutesi ovat olleet erityisen hyödyllisiä.

3. Jaa ja keskustele

Jakamalla vahvuusprofiilisi muiden kurssiosallistujien kanssa annat heille mahdollisuuden oppia sinusta ja omista vahvuuksistasi. Voitte antaa toisillenne palautetta ja kannustaa toisianne. Tämä on loistava tapa vahvistaa yhteisöllisyyttä ja oppia lisää itsestämme.

Esimerkki: Annan vahvuusprofiili

Luovuus: Luovuus on minulle tapa ilmaista itseäni. Rakastan piirtämistä ja maalaamista, ja usein keksin uusia tapoja ratkaista ongelmia.

Empatia: Olen aina valmis kuuntelemaan ystäviäni ja auttamaan heitä, kun heillä on vaikeuksia. Tiedän, miten tärkeää on tuntea, että joku välittää.

Rohkeus: Olen kokeillut asioita, joita en ole aiemmin uskaltanut tehdä. Tämä on antanut minulle itseluottamusta ja rohkeutta tarttua uusiin haasteisiin.

Muista, että vahvuusprofiilisi on dynaaminen ja voi kehittyä ajan myötä. Luonteenvahvuudet voivat myös muuttua suuren elämänmuutoksen myötä. Vahvuuksiaan voi käyttää voimavarana ja muistutuksena siitä, kuinka ainutlaatuinen olet. Se on työkalu, joka voi auttaa sinua asettamaan vahvuuslähtöisiä tavoitteita ja hyödyntämään vahvuuksiasi kaikilla elämänalueilla.

Jatka matkaasi kohti parempaa itsetuntemusta ja vahvuuksiesi käyttämistä voimavarana. Sinulla on kaikki tarvittavat ainekset luoda merkityksellinen ja onnellinen elämä, ja ne ovat jo sinussa.