Positiivisen psykologian perusteet
Oma vahvuusprofiili ja vahvuuksien hyödyntäminen
Positiivisten tunnetilojen vahvistaminen ja kiitollisuuden harjoittaminen
Myönteiset ajatusmallit ja optimistinen ajattelu
Merkityksellisyys ja hyvä elämä
Yhteenveto

Harjoitukset itsetunnon parantamiseksi

Nyt perehdymme harjoituksiin, jotka auttavat sinua parantamaan itsetuntoasi ja rakentamaan myönteisempää suhtautumista itseesi. Nämä harjoitukset ovat avainasemassa, kun haluamme muuttaa ajattelumallejamme ja vahvistaa itseluottamustamme.

Vahvistetaan itseluottamusta

Ensimmäinen askel itsetunnon parantamisessa on itseluottamuksen vahvistaminen. Itseluottamus on kuin perusta, jonka päälle rakennamme myönteistä suhtautumista itseemme. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän on opittava uskomaan omiin kykyihimme ja vahvuuksiimme.

Kun kohtaat haasteita elämässäsi, kuten työpaikan haastattelun tai uuden harrastuksen aloittamisen, itseluottamus voi olla ratkaisevassa roolissa. Kuvitellaanpa tilanne, jossa sinun on pidettävä esitelmä työpaikallasi. Vahvistunut itseluottamus auttaa sinua kohtaamaan tilanteen rohkeammin ja luottamaan siihen, että pystyt hoitamaan tehtävän onnistuneesti.

Rakennetaan myönteistä suhtautumista itseen

Myönteisen itsetunnon rakentaminen edellyttää nimensä mukaisesti myönteistä suhtautumista itseemme. Tämä tarkoittaa, että meidän on opittava rakastamaan itseämme juuri sellaisina kuin olemme. Se ei tarkoita, että meidän tulisi olla täydellisiä, vaan pikemminkin, että meidän tulisi hyväksyä omat vahvuutemme ja heikkoutemme.

Esimerkiksi, jos olet aina ollut itsekriittinen ulkonäkösi suhteen, voit alkaa harjoittaa myönteistä itsetuntoa kiinnittämällä huomiota siihen, mitä rakastat itsessäsi. Tämä voi olla vaikkapa hymysi, naurusi tai luonteesi piirteet. Rakkaus itseäsi kohtaan kasvaa, kun alat kiinnittää huomiota niihin positiivisiin asioihin, joita sinussa on.

Itseluottamuksen kasvattaminen käytännössä

Tässä muutamia harjoituksia, jotka auttavat sinua kasvattamaan itseluottamustasi ja rakentamaan myönteistä suhtautumista itseesi:

Vahvuuksien tunnistaminen: Kirjoita ylös omat vahvuutesi ja saavutuksesi. Tunnista hetket, jolloin olet kokenut onnistumisia ja itseluottamuksesi on ollut vahva.
Positiivinen päiväkirja: Pidä päiväkirjaa, johon kirjaat päivittäin yhden positiivisen asian itsestäsi tai päiväsi aikana tapahtuneesta hyvästä asiasta. Tämä auttaa sinua kiinnittämään huomiota positiivisiin puoliisi.
Aseta pieniä tavoitteita: Aseta itsellesi pieniä, saavutettavia tavoitteita ja juhli niiden saavuttamista. Tämä auttaa sinua näkemään, että pystyt saavuttamaan asioita.
Muista, että itsetunnon parantaminen on prosessi, joka vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Ole armollinen itsellesi ja anna itsellesi lupa kasvaa ja kehittyä. Itseluottamuksen vahvistaminen ja myönteinen suhtautuminen itseesi voivat muuttaa elämäsi ja avata uusia mahdollisuuksia. Sinä olet sen arvoinen!