Positiivisen psykologian perusteet
Oma vahvuusprofiili ja vahvuuksien hyödyntäminen
Positiivisten tunnetilojen vahvistaminen ja kiitollisuuden harjoittaminen
Myönteiset ajatusmallit ja optimistinen ajattelu
Merkityksellisyys ja hyvä elämä
Yhteenveto

Vahvuuksien tunnistaminen ja arvioiminen

Vahvuudet ovat kuin aarteita, piilossa sydämessämme odottaen löytäjäänsä. Niitä on usein helppo ohittaa tai unohtaa, mutta tämä osuus auttaa sinua tunnistamaan ja dokumentoimaan ne.

Monet meistä ovat tottuneet tarkastelemaan itseämme kriittisesti ja keskittymään puutteisiimme ja heikkouksiimme. Mutta tällä kerralla annamme tilaa vahvuuksillesi, niille ainutlaatuisille piirteille, jotka tekevät sinusta sen, kuka olet.

Oma vahvuusmatka

Vahvuusmatka on matka itsetuntemukseen, myönteiseen ajatteluun ja parempaan itsetuntoon. Se on mahdollisuus avata uusia ovia omassa elämässäsi, niin henkilökohtaisessa kuin ammatillisessakin mielessä. Mutta ennen kuin voimme edetä, meidän täytyy aloittaa perusteellisesti – vahvuuksien tunnistamisesta.

Määritä omat vahvuutesi

Vahvuudet ovat ne piirteet, taidot ja luonteenpiirteet, joissa olemme loistavia. Ne voivat olla piilossa arjessa tai loistaa kirkkaasti. Voivatko esimerkiksi luova ajattelu, rohkeus, ystävällisyys, rehellisyys, empatia, tai hyvä huumorintaju olla osa sinun vahvuuksiasi? Vahvuudet voivat vaihdella ihmisestä toiseen, ja ne voivat muuttua ajan myötä.

Tunnistaaksesi omia vahvuuksiasi voit käyttää positiivisen psykologian tutkijoiden kehittämää ilmaista VIA (values in action) luonteenvahvuus-testiä. Käy läpi kyselyt huolellisesti ja rehellisesti. Testi voi auttaa sinua tunnistamaan sisäisiä vahvuuksiasi.

Omat vahvuudet muistiin

Nyt, kun olet tunnistanut vahvuutesi, kirjoita ne ylös. Pidä päiväkirjaa tai luo dokumentti, johon voit tallentaa vahvuutesi. Muista myös kirjata konkreettisia esimerkkejä siitä, miten olet käyttänyt näitä vahvuuksia aiemmin elämässäsi.

Muista, että vahvuutesi ovat osa sinua ja ne ovat voimavaroja, joita voit hyödyntää monin eri tavoin. Esimerkiksi, jos yksi vahvuuksistasi on luovuus, niin mieti, milloin olet viimeksi käyttänyt luovuuttasi ja millaisia tuloksia olet sen avulla saavuttanut.

Itsereflektio ja keskustelu

Kun olet tunnistanut ja dokumentoinut vahvuutesi, varaa aikaa itsereflektiolle. Kysy itseltäsi, kuinka nämä vahvuudet ovat vaikuttaneet elämääsi tähän asti. Oletko tunnistanut ne aiemmin? Miten ne ovat auttaneet sinua saavuttamaan tavoitteitasi tai voittamaan vaikeuksia?

Lisäksi kannustamme sinua keskustelemaan läheistesi kanssa. Tiedustelemalla ja kysymällä heidän näkemyksiään sinussa näkyvistä vahvuuksista ja kuuntelemalla heidän tarinoitaan voit oppia paljon itsestäsi. Tämä on yksi parhaimmista tavoista oppia ja kasvaa.

Kun olet tunnistanut ja dokumentoinut vahvuutesi sekä pohtinut niiden merkitystä, olet valmis seuraavaan vaiheeseen – vahvuusprofiilin luomiseen.

Jatka tätä matkaa itsetuntemuksen syventämiseen ja vahvuutesi käyttämiseen positiivisesti elämässäsi. On aika kaivaa esiin ne aarteet ja aloittaa niiden hyödyntäminen!